Primair Onderwijs

Koorenhuis biedt kunstonderwijs aan in alle disciplines, alle vormen en alle maten. Voor ieder wat wils!

Kijk hieronder voor een overzicht.

Ontdek het Orkest

logo oho.png

Een unieke ontdekkingsreis naar de wereld van het Symfonieorkest. In drie jaar tijd leren leerlingen van groep 6, 7 en 8 diverse orkestleden, hun instrumenten en hun muziek kennen. Ze spelen zelf mee en maken een compositie. Musici komen naar school, en de leerlingen bezoeken het Zuiderstrandtheater. Ze krijgen bijzondere kijkjes in de orkestkeuken. Deuren die voor het gewone publiek gesloten blijven gaan voor hen open. Het Dirigeerproject is het belangrijkste onderdeel van Ontdek het Orkest. De kinderen van groep 8 worden in de klas ingewijd in de kunst van het dirigeren, en mogen daar allemaal een musicus uit het orkest dirigeren. Tijdens een feestelijk slotconcert mag uit elke groep één leerling het voltallige Residentie Orkest dirigeren op het podium van het Zuiderstrandtheater. Kijk hier naar een filmpje.

Onderstaande scholen nemen deel aan 'Ontdek het Orkest':
- De la Reyschool
- Willem de Zwijgerschool
- Het Open Venster
- OBS Anne Frank
- Duinoordschool
- OBS Max Velthuijs
- EBS Tamar
- Cor Emousschool*
- De Piramide*

- IKC De Piramide
- Jan van Nassauschool

Annie M.G. Schmidtschool
 

Voor aanmelding of vragen: neem contact op met Anita Buitelaar, anitabuitelaar@koorenhuis.nl .

Kijk voor meer informatie over de educatieprojecten van het Residentie Orkest op de website.

Klankbordmodelscholen

In het Klankbordmodel krijgen kinderen elke week les in een kunstvak, de ene week door hun eigen groepsleerkracht en de andere week door een kunstvakdocent van het Koorenhuis. Leidraad kan de Methode Moet Je Doen zijn. De kunstvakdocent fungeert als ‘klankbord’ voor de groepsleerkracht. Aan het eind van de les geeft de kunstvakdocent instructies aan de groepsleerkracht, zodat deze de kunstles de week erna zelf kan geven. De les daarna wordt dan weer door de kunstvakdocent verzorgd. Groepsleerkrachten voelen zich vaak niet toegerust om zelf goede kunstlessen te geven. Op deze wijze wordt deze hierin gecoacht.

Kosten: Een kunstvakdocent kost € 47,50 per uur bij afname van minstens 10 lessen per schooljaar per groep. De school heeft de betreffende methode of schaft deze aan. Geen verdere kosten.

De Klankbordscholen zijn:
- Archipelschool

Leve(n)de Muziek!

Leve(n)de Muziek! is een lange doorgaande leerlijn muziek voor het primair onderwijs. Scholen die hieraan deelnemen investeren in een levendig muziekklimaat op hun school in samenhang met stad en wijk.

Als rode draad krijgt de hele school wekelijks muziekles van een Koorenhuis muziekvakdocent. Deze lessen worden verrijkt met inspirerende ontmoetingen en workshops van musici van diverse Haagse instellingen. Hierdoor vindt er een levendige muzikale uitwisseling plaats tussen school en culturele omgeving. De ontmoetingen en workshop sluiten aan bij het ontwikkelingsniveau van de leerlingen en zijn inhoudelijk verbonden met de doorgaande leerlijn. Klik hier voor een filmpje van een ontmoeting met het Haags Orgel Kontakt.

Kosten: de school betaalt voor de lessen € 47,50 per uur (bij afname van minstens 10 lessen per schooljaar per groep). Hiervoor levert het Koorenhuis een muziekvakdocent, coördineert de ontmoetingen, zorgt voor inhoudelijke afstemming en ondersteunt zowel de muziekvakdocent als de culturele partners. Eventuele vervoerskosten van de leerlingen voor ontmoeting op locatie zijn voor de school. De culturele partners kunnen maximaal € 50 per ontmoeting in rekening brengen.

 

De ontmoetingen worden verzorgt door:

Residentie Orkest

Slagwerk Den Haag

Haags Orgel Kontakt

Petra Kessler, (jazzmuzikante)

Stichting HipHo(o)p

 
Scholen welke 'Leve(n)de Muziek!' afnemen zijn:

 

- Basisschool Cosmicus

 - Brede Buurtschool De Krullevaar
- O.G. Heldringschool
- CBS de Elout
- Jan van Nassauschool
- Basisschool De Parkiet

 - OBS Het Galjoen

- Eerste Nederlandse Buitenschool

 - Basisschool de Leeuwerikhoeve

 - Koningin Beatrixschool

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Coen Wolfgram.

 

Nieuw: Leve(n)de kunst, Leve(n)de dans, Leve(n)de schrijver, Leve(n)de acteur

In navolging van Leve(n)de muziek! zal het Koorenhuis kunstleerlijnen ontwikkelen op het gebied van beeldende kunst, schrijven en literatuur, dans en theater. We komen graag in contact met scholen die hierin interesse hebben.
Kosten: de school betaalt voor de lessen van de kunstvakdocent € 47,50 per uur bij afname van minstens 10 lessen per groep per schooljaar. De school heeft een methode of schaft deze aan. De culturele partners bieden hun bijdrage kosteloos aan. Eventuele vervoerskosten van leerlingen zijn voor de school. Koorenhuis levert de vakdocenten en coördineert de ontmoetingen.

Leve(n)de kunstscholen zijn:
- Paul Krugerschool: muziek, theater, beeldend
- OBS Het Galjoen: theater, dans

Workshops op maat en kunstexplosies

Zowel voor het primair als het voortgezet onderwijs bieden we diverse workshops in de verschillende disciplines, eenmalig of in een reeks.
De Verlengde Schooldag cursussen zijn een voorbeeld van een reeks workshops voor het primair onderwijs. Daarnaast
kan de school ervoor kiezen om meerdere workshops tegelijkertijd af te nemen. Deze explosie aan kunstworkshops wordt vooral in het voortgezet onderwijs afgenomen.

 

Meer weten? Neem contact op met Cynthia Pietersen.

Leerorkest The Residents

Leerorkest The Residents is een initiatief van het Residentie Orkest in samenwerking met het Koorenhuis. Kinderen die normaal gesproken niet de mogelijkheid hebben om actief met muziek bezig te zijn, krijgen door het Leerorkest The Residents deze kans wel. Dit project vindt plaats op scholen in de zogenaamde 'krachtwijken', zoals Schilderswijk, Transvaal en het stadsdeel Escamp. Leerlingen krijgen zo de kans zich 3 jaar lang muzikaal op een symfonisch instrument te ontwikkelen.  

Dit gebeurt onder leiding van een professionele docent en met een instrument in bruikleen. Ze genieten instrumentale lessen in groepsverband en al na een maand repeteren de leerlingen in de setting van een echt orkest. Er wordt gebruik gemaakt van een leerlijn en methode die gericht is op samenspel. De leerlingen krijgen zelfs gelegenheid om op podia in de wijk en hun stad te mogen optreden. Het project geeft de kinderen muzikale kansen, maar vooral ook kansen om zich op sociaal, cognitief en psychomotorisch gebied completer te ontwikkelen.

 Klik voor de trailer van The Residents en voor de website van het Residentie Orkest.

Scholen die meedoen met het Leerorkest:logo_residentie_orkest.jpg
- OBS de Springbok
- Gelderlandschool
- Basisschool 't Palet 

 

Voor meer informatie neem contact op met Coen Wolfgram.

Rap voor z'n Raap

Rapper + logo HIP HOOP.jpgRap voor z'n Raap is een muziekevenement voor het speciaal onderwijs en bestaat uit 2 workshops. Een dagdeel werken de kinderen met een rapdocent aan een eigen rap, waarbij ze op jazz-, pop- of klassieke muziek een tekst maken. Samen met een docent beeldend nemen ze op die rap een clip op. Tijdens een afsluitend festijn in Theater Dakota krijgen de leerlingen hun eigen clip op een groot scherm te zien.

Bij dit project komen kinderen op een unieke en creatieve manier in aanraking met verschillende muziekstijlen zoals jazz, pop, funk en klassieke muziek. Dit project is in samenwerking met Stichting Nationaal Fonds (Stinafo) ‘het gehandicapte kind’  tot stand gekomen. Stinafo biedt ondersteuning aan gehandicapte kinderen van 0-25 jaar.

In maart 2015 vonden de eerste presentaties plaats, kijk hier voor een overzicht of bekijk het filmpje op youtube.

Voor meer informatie kunt u contact openen met Lucienne de Roos of Annelies van Gent.

Kunstmagneet


Logo_Kunstmagneet_zw_w.JPGDe Haagse kunstmagneetscholen hebben een uitgesproken kunstonderwijsprofiel. De kunstlessen zijn opgenomen in het curriculum van de school en de kunstleerlijnen zijn op maat van de school gemaakt. De overige vakken sluiten hier op aan. Daarnaast zijn de scholen een samenwerking aangegaan met één van de culturele aanbieders van de stad.

 


De Kunstmagneetscholen zijn:
- Oranje Nassauschool
- Paul Krugerschool

- De Eloutschool

- Koningin Beatrixschool

- De la Reyschool

- Bavinckschool
- Bernardusschool
- Eerste Nederlandse Buitenschool
- Basischool Het Mozaiek
- De Opperd
- De Vliermeent

- Transvaal Pleijsier College

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maurice Houdijk.

Van de directeur

"De missie van het Koorenhuis is kunstonderwijs van hoge kwaliteit mogelijk te maken op alle scholen van Den Haag. Dit doen we door het aanbieden van leerlijnen op maat van de school en het leveren van professionele kunstvakdocenten in alle disciplines.”
Gert Jan Bots, directeur Koorenhuis

profileer uw school met kunstonderwijs

“Ik heb elke week muziekles van een juf van het Koorenhuis. De laatste keren hadden we het over orkesten en vorige week zijn we naar een repetitie van het Residentie Orkest geweest.”
"Wij hebben elke week theaterlessen. De ene week van een meester van het Koorenhuis en de andere week van onze eigen juf. Ik kijk er elke week weer naar uit!"
Contact opnemen? ×

Heb je vragen?

U kunt ons bellen via: 070 - 707 17 22 of mail naar: info@koorenhuis.nl

Heb je vragen over het huren van een ruimte? Neem contact op met Prins27, 070 70 71 783 of 070 70 71 633

Voor het scannen van je ooievaarspas kun je langskomen: dinsdag-vrijdag 10-13 uur en van 15-16 uur in kamer 2.26, Prinsegracht 27

Onze locatie

Koorenhuis Centrum
Prinsegracht 27
2512 EW  Den Haag
Route auto

Openingstijden

Ma - Do 9:00 - 22:30 uur
Vrij 9:00 - 20:00 uur
Zat 9:00 - 16:00 uur
Zo Gesloten

Klik hier voor een overzicht van de openingstijden in schoolvakanties.

   
   
   
   

Postadres

Postadres
Postbus 857
2501 CW  Den Haag