Schatkamer

Schatkamer

Schatkamer

De Schatkamer is een kunsteducatief project voor ouderen die in de zorgcentra van Florence of in het zorggebied van een Florencelokatie wonen. In dit project stond schatgraven naar immaterieel erfgoed centraal.

> Lees hier meer over 'Schatkamer'.

Culturele geheugen

Onder leiding van kunstdocenten worden de ouderen uitgenodigd hun 'culturele geheugen' te raadplegen en deze met elkaar en jongere generaties te delen.
Herinneringen en ervaring op het gebied van muziek, zang, verhalen, theater en dans. Het materiaal dat hier uit voortkomt wordt door de docenten gedocumenteerd en vormgegeven. Bijvoorbeeld door het arrangeren van muziek, bundelen van teksten e.d.
Samen met kinderen of jongeren maken de ouderen een presentatie, concert of voorstelling op basis van dit materiaal. Om het resultaat hiervan tastbaar en blijvend te maken wordt er een cd, filmopname of boekje gemaakt.

Florence danst
In woonzorgcentrum Houthaghe vond de laatste voorstelling van De Schatkamer plaats: Florence danst. Onder leiding van twee dansdocenten deelden 15 bewoners en leerlingen van de Hofstad Mavo hun passie voor dans in verhalen en dans. De voorstelling was te zien op donderdag 10 april 2014 in Houthaghe.

Contactpersonen
Koorenhuis: Wim Biesheuvel, projectenmetpartners@koorenhuis.nl
Florence: Lieke de Liefde, lieke.de.liefde@florence.nl

 

 KH_Projecten.jpg

 florence_logo_voor_drukwerk_geschikt.jpg

Kooren voor de mussen

Kooren voor de mussen

Kooren voor de mussen

Creatief partnerschap tussen Koorenhuis en buurtcentrum De Mussen in de Haagse Schilderswijk. Kinderen die vanzelfsprekend in aanraking komen met kunst, maakten door dit project kennis met kunst.

> Lees hier meer over 'Kooren voor de mussen'.

Koorenhuis en De Mussen

Via Kooren voor de Mussen maakten de kinderen/jongeren kennis met verschillende kunstdisciplines waarna ze de keuze kregen zich verder te verdiepen in één kunstvorm. De lessen reeks werd afgesloten met een eindpresentatie.

 

Dit project bestond uit twee verschillende programma’s:

1. De Carrousel: een kunsteducatief programma voor kinderen tussen 8-12 jaar
2. SJOET (Schilderswijks Jongeren en Talent) voor jongeren tussen de 12-15 jaar

 

Contactpersonen
Wim Biesheuvel en Rahsaan Paternotte, projectenmetpartners@koorenhuis.nl

 

KH_Projecten.jpg

logo_de_mussen.png

SNS_logo_stapel_BL_WEB.jpg

Musical Peace of me

Musical Peace of me

Musical Peace of me

Peace of Me was een eigentijdse Haagse musical waarin jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud werden uitgedaagd hun verhaal over vrede en recht te laten horen. Wat betekent het om te wonen en leven in een stad waar al 100 jaar lang recht gesproken wordt tussen landen over de hele wereld?

> Lees hier meer over 'Musical Peace of me'.

Vrede

In 2013 bestond het Vredespaleis honderd jaar. Als officieel onderdeel van de viering van 100 jaar Vredespaleis werd de spetterende muziektheatervoorstelling ‘Peace of Me’ gemaakt. Het was een coproductie van het Koorenhuis, het Nationale Toneel, De Dutch Don’t Dance Division en de Koninklijke Schouwburg.

 

Musical

Naast een plek in de cast van de musical konden de jongeren ook meehelpen met het schrijven van het script, het bedenken van de kleding en het maken van de muziek. De eindvoorstelling werd gespeeld in de Koninklijke Schouwburg.

 

 

KH_Projecten.jpg

het Nationale Toneel.png

logoDeDDDD_gr-kopie-150x133.jpg

ks_logo_zwart.jpg

Rap voor z'n Raap

Rap voor z'n Raap

Rap voor z'n Raap

‘Rap voor z’n Raap’ is een muziekevenement voor kinderen uit het speciaal onderwijs. Bij dit project komen kinderen op een unieke en creatieve manier in aanraking met verschillende muziekstijlen zoals jazz, pop, funk en klassieke muziek.

> Lees hier meer over 'Rap voor z'n Raap'.

In samenwerking met Stichting Nationaal Fonds (Stinafo) ‘het gehandicapte kind’ is het project ‘Rap voor z’n Raap’ tot stand gekomen. Stinafo biedt ondersteuning aan gehandicapte kinderen van 0-25 jaar.

Bij 'Rap voor z'n Raap' wordt onder begeleiding van een kunstvakdocent van het Koorenhuis spannende rap videoclips gemaakt, die door de leerlingen zelf worden geregisseerd. Dit project zorgt voor een bijzondere en creatieve uitwisseling met het speciaal onderwijs.

 

Ervaringen

Op 10 scholen voor speciaal onderwijs hebben leerlingen van 11 en 12 jaar, met begeleiding van docenten van het Koorenhuis, een eigen rap met bijbehorende videoclip gemaakt en opgenomen. In het voorjaar van 2015 werden deze rapclips gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater Dakota. Dit project werd door alle deelnemers als een succes gezien en sinds 2016 is 'Rap voor z'n Raap' opgenomen in het aanbod van Koorenhuis onderwijs. Ieder jaar is er plek voor circa 8-10 deelnemende scholen voor speciaal onderwijs.

 

Meer informatie?
Koorenhuis: Wim Biesheuvel, projectenmetpartners@koorenhuis.nl
Stinafo: Vanessa Veenman-Vissers

 

KH_Projecten.jpg   Logo_PMS.jpg

In de Wolken

In de Wolken

In de Wolken

Het Koorenhuis heeft samen met Leerpodium een digitale leeromgeving voor kunstonderwijs ontwikkeld voor vier Haagse scholen in het speciaal onderwijs. De leerlingen worden actief betrokken bij het ontdekken en ontwikkelen van hun creatieve en sociaal-emotionele capaciteiten.

> Lees hier meer over 'In de Wolken'.

Digitale leeromgeving Kunstonderwijs 'In de wolken'

 

‘In de Wolken’ is een online platform voor de leerlijnen in het kunstonderwijs. Het Koorenhuis ontwikkelt de leerlijnen inhoudelijk in samenwerking met de scholen. De toegankelijkheid van aanvullend lesmateriaal voor leerlingen, zowel thuis als op school, staat centraal. Via de website van ‘In de Wolken’ komen leerlingen, ouders en docenten van deelnemende scholen in een inspirerende leeromgeving, waarmee het leren in de klas kan worden ondersteund en verdiept. Daarnaast is deze leeromgeving ook het materialendepot voor de (vak)leerkrachten die de leerlijnen in de groepen uitvoeren.

 

De betrokken scholen van dit moment zijn:

Het Mozaïek,

Bernardusschool,

De Eerste Nederlandse Buitenschool

De Opperd

Het doel is om het gebruik van ‘In de Wolken’ in de toekomst breder uit te rollen over meerdere scholen in het speciaal en regulier basisonderwijs.

 

Contactpersonen:
Koorenhuis: Wim Biesheuvel, projectenmetpartners@koorenhuis.nl

Leerpodium: Floris Leurink

KH_Projecten.jpg

logo-leerpodium-blauw.jpg

Beter van Kunst

Beter van Kunst

Beter van Kunst

In samenwerking met  HagaZiekenhuis is het project Beter van Kunst tot stand gekomen. Beter van Kunst is een kunsteducatief programma dat wordt aangeboden aan patiënten van HagaZiekenhuis. Het doel van dit project is om de patiënten van HagaZiekenhuis kunstactiviteiten te laten beleven naast de medische en technische zorg die ze krijgen. De patiënten kunnen zich beter gaan voelen door kunst.

> Lees hier meer over 'Beter van Kunst'.

De kunstactiviteiten worden begeleid door een kunstvakdocent. De patiënten kunnen kiezen tussen verschillende kunstkarren: muziek, beeldende kunst, schrijven en nieuwe media.

 

Beter van Kunst 1.0 is de eerste versie van dit project. Het omvat een ruim kunsteducatief programma dat wordt aangeboden aan zowel patiënten als aan medewerkers van het HagaZiekenhuis. Doel van het project is dat patiënten, naast het ontdekken van 'verborgen' talent weer zelfvertrouwen krijgen en daardoor grip op hun situatie. In de Haga vestigingen Leyweg en Sportlaan rijden een keer per week drie kunstkarren: muziek, beeldende kunst en schrijven.

Speciaal voor kinderen van 12-18 jaar in het Juliana Kinderziekenhuis rijdt de kunstkar Nieuwe Media. Docenten van het Koorenhuis rijden met de kunstkar rond en bieden patiënten gelegenheid samen met de docent en de inhoud van de kunstkar met kunst bezig te zijn: schilderen, tekenen, samen een lied maken of musiceren en nog meer…

 

Beter van Kunst 2.0
Door de pilot van Beter van Kunst 1.0 werd duidelijk dat zowel patiënten als verplegend personeel positieve effecten van het werken met kunstkarren ervaren en zien. Om het werken met de kunstkarren voor de toekomst te behouden (lees: betaalbaar te houden) is Beter van Kunst 2.0 in ontwikkeling. Naast een zoektocht naar structurele sponsoren zoeken we in dit project ook naar de mogelijkheden voor het overdragen van het werken 'aan bed' aan vrijwilligers. Met name (bij)scholing, coaching en kwaliteitsbewaking zijn hierin van belang.

 

HagaZiekenhuis & Koorenhuis

HagaZiekenhuis heeft het zogeheten Planetree-speerpunt, dit houdt in dat zij zich willen inzetten voor ‘aanvullende zorg en zingeving’. Het is de bedoeling om de verblijfssituatie van de patiënt te verbeteren door de mogelijkheid te bieden zinvolle en creatieve bezigheden te ontplooien.
Dit sluit helemaal aan bij ons doel; kunst zo breed mogelijk verspreiden in de maatschappij. Kunst is van en voor iedereen!

 

Contactpersonen:
Koorenhuis: Rahsaan Paternotte, projectenmetpartners@koorenhuis.nl
HagaZiekenhuis: Dina May van Leeuwen

 

 

 HAGA_Corporate_van_Den_Haag.jpg

 

 

 

Contact opnemen? ×

Heb je vragen?

U kunt ons bellen via: 070 - 707 17 22 of mail naar: info@koorenhuis.nl

Heb je vragen over het huren van een ruimte? Neem contact op met Prins27, 070 70 71 783 of 070 70 71 633

Voor het scannen van je ooievaarspas kun je langskomen: dinsdag-vrijdag 10-13 uur en van 15-16 uur in kamer 2.26, Prinsegracht 27

Onze locatie

Koorenhuis Centrum
Prinsegracht 27
2512 EW  Den Haag
Route auto

Openingstijden

Ma - Do 9:00 - 22:30 uur
Vrij 9:00 - 20:00 uur
Zat 9:00 - 16:00 uur
Zo Gesloten

Klik hier voor een overzicht van de openingstijden in schoolvakanties.

   
   
   
   

Postadres

Postadres
Postbus 857
2501 CW  Den Haag